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The Honorable Audrey M. Worrell, M.D.
Commissioner - ‘ :
Department of Mental Health

80 Washington Street

Hartford, CT 06106

Dear Dr. Worrell:

In your recent letter you requested our opinion on-whether registered
or licensed nurses may carry out orders of physician assistants in
light of the 1980 passage of Conn. Gen. Stat. § 20-12a. Second, in
the event that nurses are not compelled to follow the orders of physi-
cian assistants, is oral approval by the supervising physician suffi-
cient to validate the action? o :

Our response to the first question is that a nurse may only carry out
the orders of a physician but that these orders may be given through
a physician assistant in appropriate circumstances. Second, oral
approval by the physician is insufficient. :

On October 18, 1976 an opinion was issued to the Commissioner of
- Health Services providing some general guidelines on the extent of
authority of a physician-assistant. The opinion refers to Corin. Gen.
Stat. § 20-9 which states: ' '
No person shall . . . for compensation prescribe for -
any injury . . . until he has oébtained such a certifi--:
cate of registration as is provided in section 20-10,
but the provisions of this chapter shall not apply to
. . . any person rendering service as a physician's
trained assistant, a registered nurse, or a licensed
practical nurse if such service is rendered. under
supervision, control and responsibility of a physician.

“We explained in ‘that opinion‘that it is-a-question of fact whether
the act performed by the physician assistant was delegated-by the
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physician, and was performed under the physician's supervision.
We concluded that in some circumstances a physician may meet the
statutory reguirement of § 20-9 and providf supervision outside
the presence of the physician assistant.

Finally, we stated: ngypervision is the act of one who supervises,
" and to supervise means to oversee or to have oversicht of the per-
formance of work of a person. The words 'supervise and control'

comprehend an exercise of restraint or direction, of authority over
and of domination .and command. TFluet V. McCabe, 299 Mass. 173, ,
K.E.2d 89, 92." ___ Conn. Op. Atty. Gen. ____ (letter to Commissioner
of Health Services dated October 1€, 1976, pp- 2~3) -

Thereafter, another request for an opinion was received from the
Nursing Board concerning the interaction of the exemptions of Conn.
Gen. Stat. § 20-9, the provision discussed above, and the Nurse
Practice Act, Section 20-86, et seqg., Conn. Gen. Stat. We concluded
in an opinion addressed to the Nursing Board dated February 28. 1976,
that a nurse must be under the direct supervision of a licensed
physician when executing a medical regimen and .

[Iln view of the language of § 20-1 and § 20-87a
and the absence of statutory authority permitting

" physicians' trained assistants to issue orders
concerning patient treatment and medication, a
nurse should not carry out such orders. To do soO
wouléd, in our opinion, constitute the unauthorized
practice of medicine. _ -

Conn. Op. Atty. Gen. (letter to the Chairman of the Board of
Examiners of Nurses dated February 25, 1978, page Zs)

In other words, there was no authority +o interpose the physiéian
assistant between the physician and .the registered nurse.

;We also noted in that opinion that regulations could be adopted by
the Council to establish reasonable standards for health care to
be\administered by a physician through a physician assistant.
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Finally, the legislature passed P.A. 80-362, now codified as § 20-
12a, Conn. Gen. Stat. This provision gave definition to the term
“physician assistant" and defined supervision. It also prohibited
any person from holding himself out as a physician assistant with-
out approval by a certifying organization and without having passed
a certifying examination. It is in light of this provision that we
are re-examining our earlier opinions on the subject.

2Sec_tion 20-12a, Conn. Gen. Stat.:
(a) For the purposes of this chapter: "Physician assistant”

‘means a skilled individual who is qualified by academic and practi-
cal training to provide patient services under the supervision, con-—
trol responsibility and direction of a physician licensed in accoxr=
dance with the provisions of this chapter; and "supervision" means
the overseeing of or the participation in the work of a physician
assistant by a licensed physician including but not limited to:

(1) Continuous availability of direct communication either in

person or by radio, telephone or. telecommunications betwean the
physician assistant and a licensed physician; (2) availability of

a licensed physician on a regularly scheduled basis to (A) review
the practice of the physician assistant, (B) review charts and
records of the physician_assistant, and (C) support the physician
assistant in the performance of his services; and (3) a predeter- -
mined plan for emergency situations, ircluding the designation of

an alternate licensed physician in the absence of the regulaz.
licensed physician. ' T

(b) No person shall represent himself as a physician assis-
tant unless (1) such.person has graduated from a physician assistant
program approved by the American Medical Association and has passed
the National Commission on Certification of Physician Assistants
certifying examination within two years of graduation or (2) is em-
ployed in this state as a physician assistant on October 1, 1980,
provided no such person shall represent himself or be employed as a
physician assistant after December 31, 1981, unless he has success-
fully passed such certifying examination. On and after December 31,
1981, no person shall be employed as a physician assistant unless
such person has graduated from a physician assistant program approved
by the American Medical Association or has passed such certifying

, examination not later than December 31, 1981.
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The absence of any legislative guidelines was the basis for concluding
there was no third party intervention contempla;ed between a nurse,
executing the prescribed medical regimen for a patient, and the
_Physician. This has now been provided by § 20-12a. We can nowv %
‘conclude that it was the intention of the legislature both to create’
.an agency relationship between the physician assistant and the phy91—
‘cian and to exempt the individual physician a551st§nt "from the pro—’
hibition of practicing medicine without a license. Section 20-12a
defines supervision as "the- overseeing of or the part1c1pat10n 1n the
work of a physician assistant by a licensed phy51c1an e e e

Courts in other states that have considered this issue have concluded
that similar language creates an agency relationship. The legal con-
sequence of the establishment of this relationship is that the physi-
cian-has the ultimate responsibility for all the actions of the
physician assistant and the physician assistant only acts as an ex-
tension of the physician. The physician assistant cannot act on his
own. Section 20-12a states the patient services provided by a physi-
" clan assistant are the responsibility of the physician. See, e.g.,
Washington State Nursing Association v. Board of Medical Examiners,

3 WASH.2d 117, 605 P.2d 1269 (1960). ’

Since the actions of the physician assistant are attributable to the
physician, any negligence occurring thrcugh the physician assistant's
action would be the responsibility of the physician; likewise, if the
physician assistant's activities were to fall within any of the pro-
scriptions contained in § 20-13c, it would be the phy51cLan S_ medl—
cal license that would be placed in jeopardy. . -

Unlike a Registered Nurse or, to a_lesser extent, a Licensed Prac-

tical Nurse; physician assistant has no independent basis upon
which to act. Because of the constraints on the relationship . g
-3This is a legislatively sanctioned agency relationship. It is only

through these provisions and the exemptions in § 20-9 that the
physician assistant may act. Section 20-9 does nct .permit any other

-class of persons to be made agents of a physician or agents of any

" other authorized profession in the statute. Without this legislative

sanction, anyone who performs activity which is conduct falling
within § 20-9 is practicing medicine without a license.

4The definition of nursing contained under Conn. Gen. Stat. § 20-
87a(a) explicitly states the registered nurse operates under the
direction of a licensed physician or dentist in only one area of
nursing. See also § 20-87a(b). ‘
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between the physician and the physician assistant, it must be con-}
cluded that when a physician assistant acts, he or she is acting .
as the physician licensed under § 20-13. As that is the case, it/
is effectively the physician giving orders to the nurse._ A nurse
has the obligation to execute the medical regime of the physicianj;
therefore, the nurse must follow the physician assistant's orders,
provided certain safequards are imposed. =% 8

A nurse has the obligation to question the actions of the physician
when, in the exercise of  professional judgment, the nurse is not
convinced of the propriety of the physician's order. Goff v. '
Doctor's General Hospital, 166 Cal. App. 3d 314, 33 P.2d 29 (1958).
Tikewise, the nurse has an even greater obligation to guestion the
extent of delegation to the physician assistant whenever, as a pIro-
fessional, the nurse knows or should know that the physician assis-
tant is exceeding his or her authorization or is not carrying out
the delegation properly. '

Unlike the situation in many other states, there remain no Connecticut
regulations concerning the extent to which a physician may delegate

to a physician assistant, the areas in which the delegation may occur,
and the method of insuring the propriety of the delegation. - Regula-
tions would serve the salutary purpose of providing a framework for
the physician, physician assistant and nurse.

The nurse must be provided reasonable assurance that the medical in-
structions are in fact prescribed by the physician. It is -incumbent
upon a physician assistant to document without delay the authorized

" delegation of the instructions by the physician on the patient.records
to safeguard the nurse who must execute the instructions. Strict,
closely written protocols in accordance with Conn. Gen. Stat. § 20-
'12a(a) stating the extent of delegation must be executed and avail-
able for those limited occasions when a physician assistant does not
actually need to call the physician before issuing an order. The .
physician must countersign all orders in a timely fashion to validate
the delegation. Ultimately. such measures assure that the nurse iis
directed by the physician’through the physician assistant only to

the extent that the physician assistant is authorized..

The ability to issué,prescriptioné for controlled substances is a -—
separate issue. 1In Conn. Op. Atty. Gen. - (letter to the Chair-
man of the Board of Examiners for Nursing dated December 12, 1983)
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and __ Conn. Op. Atty. Gen.__ (letter to the Deputy Commissioner

of Consumer Protection dated July 10, 1981) it was concluded that
physician assistants, because they are not specifically enumerated

as a class of persons permitted to issue prescriptions for con-
trolled substances under Chapter 359, were prohibited fiom deoing so.
Those opinions are not altered by the advice rendered now. They deal
with specifi/ provisions and possible criminal penalties. o

cc: Douglas S. Lloyd, M.D.
Commissioner, Department of Health Services

Bette Jane M. Murphy, R.N.
Chairman, Connecticut State Board of

" Examiners for Nursing
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